14 Ocak 2009 Çarşamba

Macaroni vs Soup

(soup is good food'a ithafen...)

Kadim dostum raspberry ile paylastigimiz corba-ana yemek sorunsali uzerine ana yemeklerden makarna takildi aklima sevgili blog. "Makarna ana yemektir." genel gecer kuralina istinaden su humblezade denememde bu dostumuzu yakindan gozlemlemek raspberry'nin idealar dunyasinda yeni kivrimlar edinmesine yol acabilsin temennisindeyim.

Bu bilimsel calismada cikis noktasi olarak alinacak sorular sunlardir: "Makarna ana yemek olmayi hak ediyor mu?" ya da "Ana yemek olmak cok mu matah bi seydir ki?"

SelvaGida'nin belirttigi uzere, "(...)makarna ziyafet sofralarının ana ve ilk yemeğidir. Her yemekle buluşabilir(...)"(1). Fakat yazar, ayni eserinin degisik yerlerinde makarnanin ana yemeklerden sonra da tuketildigini, bazen de degisik sofralarda ara sicak olabildigini belirtmistir(2). Hatta eserinin son paragrafinda "Makarnayi baslangic yemegi olarak tuketin." demek suretiyle kafalarda iyice bir soru isareti birakmistir.

Bilindigi uzere makarna karbonhidrat bakimindan zengin bir besindir. Kolay tokluk hissi verir fakat bu tokluk hissi yanilticidir. Zira makarna tuketiminin uzerinden bir saat gecmekle acikma hissi baslar ve icdinamiklere de bagli olarak 2 saat sonunda maksimuma ulasir. Dopamin hormonunun salgilanmasini harekete gecirdigi icin de mutluluk hissi verir. Bu veriler isiginda ulkemizde ana yemek olarak tuketilen makarna gibi gecici bir tokluk ve mutluluk hissi veren ana yemek olmaktansa cizgisini koruyan kasarli domates corbasi gibi kendinden emin ve kaliteli bi baslangic olmanin daha etkileyici olacagi kanaatindeyim. Zira makarna yiyenin yukardada belirtildigi gibi buzdolabini, menuyu, etc... acip baska ana yemeklere bakmasi an meselesidir. Makarna yiyenin(!) mutlulugu gecicidir.


"Makarna fabrikalarının %40’ı gaziantep ve çevresinde, %35’i orta anadolu’da ve %25’i de ege bölgesi’nde yer almaktadır. Sektörde arz fazlası sorunu yaşanmaktadır.
Makarna tüketiminin en fazla olduğu Marmara Bölgesi’nde kişi başına tüketim 6,5 kg/yıl civarında iken, Doğu Anadolu Bölgesi’nde kişi başına makarna tüketimi 3,6 kg/yıl’dır.(...) Son yıllarda makarna tüketiminde Iç Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi’nde artış yaşanmaktadır. Tüketim miktarının yanısıra makarna tercihinde de bölgesel farklılıklar bulunmaktadır.(3)"

Sonuc olarak yukaridaki bilgiler de bize gostermektedir ki Marmara Bolgesi'nde yasamina devam eden bireyler olarak makarna olmak bizim bunyemize uygun degildir. Ama makarna tuketmek konusunda ustumuze yoktur. Demek ki bazen yanlis anlamalar sonucu ana yemek olarak makarnayi secebiliyoruz. Evet ama sevgili blog... Hangimiz makarna olmadik ki zamaninda?

Afiyet olabilir...

p.s: Corbaya bandiracak ekmek bulamiyorsaniz pasta yiyin.
-----------------------------------

(1) (cevrimici) http://www.selva.com.tr/PratikMakarnaBilgileri.aspx?page=makarna_yasam
(2) a.g.e, parag. 8-9
(3) Uzum, "Makarna", Eksisozluk Yayinlari (www.eksisozluk.com), s.2.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder